Slideshow

NL /

English


Natuurlijk & ruimtelijk

De door WHIM architecture in particulier opdrachtgeverschap ontworpen Villa BH staat op een rechthoekige kavel van 35x50m. De achterzijde (noordoost) van Villa BH ligt georiënteerd op een kleine beschermde wal, omringd door een aantal hoge bomen. De overige zijden grenzen aan vergelijkbare kavels met vrijstaande woningen. Het wonen in ‘groen’ Zeeland is geaccentueerd door de sterke zichtrelatie tussen de woning en beplante wal.

De onderdelen die overdag het meest in gebruik zijn vormen een directe relatie met de tuin. De noordoost gevel heeft (een maximaal toegestane) breedte van twintig meter. Door de oriëntatie op het noordoosten was het mogelijk deze volledig in glas uit te voeren, zonder dat het woonprogramma in de zomer teveel wordt opgewarmd door de zon. In deze brede ruimte liggen de keuken, een eetgedeelte, de living en een tweede zitgedeelte. Vanuit het voornaamste dagprogramma van de villa is nu een optimale zichtrelatie gelegd met het bestaande groen op en rondom de kavel.


Patiovilla

Vanuit de opdrachtgevers is gevraagd om een woonprogramma over één laag, met een buitenruimte die los van de tuin iets meer beslotenheid biedt. Mede daarom is in het hart van de woning een patio gesitueerd. Deze omsloten buitenruimte geeft de living ook een gevel op het zuiden. Door de patiogevel volledig van glas te voorzien, ontstaat een woning die baadt in het zonlicht. Rondom de patio is het overige woonprogramma gesitueerd van de entree, tv-kamer en de hoofdslaapkamer. Deze slaapkamer ligt tegenover de living, om vanuit deze ruimte een aangename zichtrelatie, over de patio, naar de bestaande bomen in de achterliggende tuin te hebben. Het is een ontwaken met de opkomende zon in het oosten, die de boomtoppen en living verlicht.

Villa BH wordt bewoond door een echtpaar van zestig plus, die de villa hoofdzakelijk met zijn tweeën benutten. Daarom heeft de plattegrond een open karakter gekregen. Keuken, eetgedeelte, living, zithoek en de tv-ruimte zijn allemaal onafgebroken aan elkaar geschakeld. De patio is zodanig gevormd, dat niet alleen deze buitenruimte verbijzondert. Hij geeft ook vorm aan het binnenprogramma, die ondanks de aaneenschakeling een diversiteit aan ruimtes omvat met verschillende breedten en perspectieven. Dit wordt extra versterkt door een hellend daklandschap. De living wordt verruimd met een plafondhoogte van zes meter, die schuin weg knikt langs de tuingevel richting de keuken en aan de andere kant, naar de tv-ruimte. De bijzondere vorm van het dak en de patio, in combinatie met de grote glasvlakken, geven Villa BH een karakteristieke beleving van ruimtelijkheid.


Klimaat vriendelijk

Aan de entreezijde heeft de woning een plat dak boven de garage en de slaapkamers. Hierop bevinden zich twintig zonnepanelen, voor elektriciteitsvoorziening. De villa is energiezuinig met extra goed geïsoleerde vloeren, daken en gevels. In de vloeren is een verwarming opgenomen, die alle ruimtes in de woning op een aangename wijze kan verwarmen. De vloerverwarming gebruikt geen gas door een warmtepomp, die zijn warmte en koelte ontleend aan de bodem.



Ontwerp:                        Ramon Knoester, WHIM architecture, Rotterdam

Programma:                    één villa met garage en tuin

Locatie:                           Burgh-Haamstede, Zeeland

Oppervlak:                      267m2 vloeroppervlak

Cliënt:                             Particulier

Adviseur:                         Architechniek bouwkundige ingenieurs, Rotterdam

Aannemer:                      Verseput bouw- en milieutechniek, Burgh-Haamstede

Installatie warmtepomp: Saman, Zierikzee

Foto’s:                             Sylvia Alonso

Villa BH

Locatie: Burgh-Haamstede, Zeeland


Realisatie binnen het particulier opdrachtgeverschap van een moderne en klimaatvriendelijke patio-villa in Zeeland.


NIEUWS:  Video presentatie Villa BH online, Oktober 2011

Speciaal voor de rondreizende tentoonstelling Basic Instincts hebben we een film gemaakt, die het dagelijks gebruik van Villa BH op een zomerdag illustreert.

Foto’s door Sylvia Alonso